Пак рекорд на заразени в САЩ: затварят барове и киносалони, Тръмп размисли за маските

Меркел слага край на срочните договори в месопреработването, с каквито работят източноевропейци. Удължават карантината за кланниците с взрив на COVID-19

OFFNews 02 юли 2020 в 08:09 7123 0

Нов негативен рекорд на заразени с коронавирус отчитат в САЩ. За вчера регистрираните нови случаи са над 51 000 - това е най-големият дневен ръст от началото на пандемията, съобщава Ройтерс. С него общият брой на заразените наближава 2,8 милиона, по данни от https://www.worldometers.info/.

Обезпокоителните данни накараха някои губернатори да върнат някои от отменените ограничения. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм нареди затваряне на барове, закритите части на ресторантите и киносалоните в 19 окръга, където живеят 70% от населението на щата. Там през последните 24 часа починаха 110 души с COVID-19.

Подобни ограничения са в сила и в други части от страната. Нови рекорди с хиляди случаи бяха обявени в Луизиана, Северна Каролина и Флорида.

"Вашингтон пост" отбелязва, че през юни - на фона на свалянето на рестрикции - са били регистрирани над 800 000 случаи на в САЩ като на челно място са Флорида, Аризона, Тексас и Калифорния.

Следващото голямо предизвикателство е отбелязването на Деня на независимостта в събота, когато се очаква наплив от хора по крайбрежието като властите вече затвориха плажове в южна Флорида и Лос Анджелис.

В опит да се спре разпространението на вируса се пристъпва и към въвеждане задължително носене на маски във все повече щати. Президентът Доналд Тръмп, който дълго време се противопоставяше на носенето на маски и не слагаше такава, смени тона. Обяви, че е напълно "за" тях пред тв канала "Фокс бизнес".

Втората най-засегната от коронавирусната инфекция държава след САЩ - Бразилия, регистрира 1016 смъртни случая на пациенти с COVID-19 за денонощието. С тях общият брой на починалите нарасна на 60 610 души. Здравното министерство обяви в сряда, че са установени още 45 482 нови случая, с които заразените достигнаха 1 447 523 души.

В Германия бе удължен карантинният период за кланницата Гютерсло, където избухна огнище на коронавирус. Работниците ще останат под карантина до 17 юли, съобщава ДПА. Същата мярка ще бъде приложена и спрямо хората, които са живели с тях между 3-и и 17 юни. Тя не важи за оздравелите.

В голямата кланица в провинция Северен Рейн-Вестфалия бяха заразени над 1500 души. Това наложи въвеждането на ограничителни мерки за около 670 000 души.

Канцлерът Ангела Меркел пък заяви вчера  по този повод, че срочните договори в месопреработвателния сектор ще се премахнат. Такива договори често касаят работници от Източна Европа, наети от подизпълнители за минимално заплащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови