Отстраняват временно шефа на 'Медицински одит'

OFFNews 14 юни 2018 в 17:23 1591 0

Директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" проф. Златица Петрова ще бъде временно отстранена докато тече проверката на прокуратурата в Агенцията, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. 

По-рано днес стана ясно, че Върховната касационна прокуратура е образувала наказателно производство за престъпления по служба в ИАМО, след като са установени при проверка смъртни случаи, заради които от "Медицински одит" не са сезирали прокуратурата. 

Проверка на прокуратурата е показала и други нарушения в работата на Агенцията, в това число издадени от директора указания за проверки на лечебните заведения, които са в противоречие с наредбата за проверка на лечебни заведения, издадена от здравния министър на 20 април 2010 г.

Ананиев увери, че временното отстраняване на Петрова няма да влоши работата на Агенцията. 

"Работим много тясно с прокуратурата и ще направим всичко, което е необходимо, за да подпомогнем процеса на разследване", посочи той.

По думите му здравното министерство е направило промени в Наредба №14 за реда за извършване на проверки в лечебните заведения, съгласно препоръките на Върховната административна прокуратура. 

Запитан дали са правени проверки на работата на Агенция "Медицински одит", Ананиев отговори: "Разбира се, че сме проверявали работата на Агенцията, ние си имаме вътре инспекторат, но до такива изводи не сме стигнали".

По думите му всяка една от структурите на МЗ се проверява годишно по веднъж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови