Отпускане на мерките - най-рано през февруари

От 25 януари започва масово тестване на учителите за връщане на присъственото обучение

Янка Петкова 13 януари 2021 в 16:00 3512 0

Снимка Архив/БТА

Най-рано в началото на февруари ще се обсъжда отпускането на противоепидемичните мерки у нас, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Той припомни, че единствената промяна в съществуващите ограничения е възобновяването на практическите занимания за ученици и студенти, когато не могат да се провеждат онлайн.

Министърът призна, че здравните власти са длъжници на учениците и студентите, тъй като продължителното дистанционно обучение ще има негативни последици.

Министърът съобщи, че от 25 януари започва масово тестване на учителите, за да се установи дали има скрита заболеваемост. Целта е да се създаде сигурност за започване на частично присъствено обучение на учениците.

Ангелов коментира и медицинския протокол за предстоящите избори:

"Протоколът трябва да бъде изготвен максимално близо до датата на изброите, тъй като тогава ситуацията ще е друга. Няма в света учен, който може да предвиди ситуацията. Ако знаем конкретната дата, месец и половина преди това ще сме готови с медицинския протокол. Дотогава ще разработваме мерките, които са част от вече въведените ограничения", каза Костадин Ангелов.

Той допълни, че ще има готовност да се ваксинират желаещите от секционните избиратели комисии, но основният контингент, който трябва да бъде имунизиран, са членовете на мобилните секции, защото те ще осигуряват гласуването на хората, които са в изолация или под карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!