Отпадат оценките по химия и биология в бала на кандидат-медиците

OFFNews 20 декември 2023 в 17:56 17199 3

медицина

Снимка Pixabay

Нормативни промени

Отпадат съществуващите изисквания за балообразуващи оценки по биология и химия от дипломата за средно образование при кандидатстване по специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Това реши правителството с постановление за промени в нормативни актове.

Мотивът за решението е, че вече не всички завършващи средно образование изучават тези предмети. 

Промените обхващат магистърската степен по специалностите „Медицина", "Дентална медицина", „Фармация", както и бакалавърската степен по специалностите „Медицинска сестра",„Акушерка" и „Лекарски асистент".

Химията и биологията няма да са балообразуващи предмети и за специалностите „Здравни грижи" за образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър по ... " и ,,Управление на здравните грижи" за образователно-квалификационните степени „магистър" и „бакалавър" от професионално направление „Обществено здраве".

С друга промяна се дава възможност на преподаватели със специалност "Рехабилитатор" да обучават студенти по специалност „Масажист (с увредено зрение)".

Лекарските асистенти ще могат да се обучават по специалност „Управление на здравните грижи", аналогично на всички останали регулирани медицински професии от професионално направление „Здравни грижи".

В наредбите за единни държавни изисквания се посочват минималният брой необходими кредити в съответствие с изискванията на Закона за висшето образование и съответното ниво по Националната квалификационна рамка и се синхронизира терминологията с тази в Закона за лечебните заведения по отношение на лечебните заведения, които могат да провеждат практическо обучение на студенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

23.12 2023 в 11:59

ква стана тя

като знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на доктор

, имаше една приказка...

2550

2

alfakentavur

21.12 2023 в 09:46

Може ли да се завърши средно образование без да учиш биология и химия?

870

1

Constanza

21.12 2023 в 08:53

А какво ще прави човек, който изобщо не е учил биология и химия, в медицинския университет, питам аз? Там тепърва ли ще му преподадат програмата за гимназиите?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика