Отменят препоръките за ваксинация срещу COVID при здрави деца и тийнейджъри

OFFNews 29 март 2023 в 14:28 938 0

ваксинация

Снимка БТА/АП

Актуализирани препоръки на Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация към СЗО

Здрави деца и тийнейджъри не е необходимо да се ваксинират срещу COVID-19, тъй като рискът от усложнения след заразяване е нисък, посочват експерти от Световната здравна организация (СЗО), които преразгледаха препоръките за имунизация срещу вирусната инфекция, предаде CNN.

Актуализирана пътна карта на Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация към СЗО дава приоритет на ваксините срещу коронавирус за хората с най-голям риск от смърт и тежко боледуване.

Експертите препоръчват бустерни дози ваксина на хора с компрометиран имунитет, здравни работници от първа линия и бременни жени 6 или 12 месеца след последната им бустерна доза.

За групата със среден риск от тежко протичане на болестта са достатъчни само първична ваксинация и първи бустер, без рутинни имунизации срещу вируса. Тя включва деца и юноши с риск за здравето и здрави възрастни на възраст под около 60 години.

„Въздействието върху общественото здраве от ваксинирането срещу COVID-19 на здрави деца и юноши е много по-ниско от установените ползи от традиционните основни ваксини за деца – като ваксините срещу ротавирус, морбили и пневмококи“, посочва експертната група в прессъобщение.

Учените уточняват, че техните указания за ваксината се основават на настоящите епидемиологични условия и могат да се променят, ако пандемията се развие в негативна посока. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови