Отделят трансплантациите в самостоятелна агенция

OFFNews 26 октомври 2023 в 15:08 696 0

трансплантации

Снимка Getty Images

Трансплантации

Отделяне на трансплантациите в самостоятелна агенция извън "Медицински надзор" предвижда проект за промени в Закона за лечебните заведения на Министерството на здравеопазването. Изпълнителната агенция по трансплантация трябва да започне работа от 1 февруари 2024 г., а дотогава дейностите ще се осъществяват по досегашния ред - от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

През 2019 г. съществуващата Изпълнителна агенция по трансплантации беше слята с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, припомня в мотивите към предложените промени министъра на здравеопазването.

Не беше постигнат очакваният синергизъм при осъществяването на разнородните по своята същност функции, които изпълняваха двете агенции до онзи момент. Като резултат, от 2019 г. до момента се наблюдава намаляване на броя на извършваните трансплантации, а трансплантациите, които се осъществяват у нас през последните години, се дължат в голяма степен на ентусиазма на отделни лекари, се допълва в мотивите за предлаганите промени, пише в мотивите.

Според вносителите създаването на самостоятелна агенция "ще даде възможност за концентриране на административните усилия в това специфично направление и ще ускори създаването и поддържането на съответния експертен капацитет".

Очакванията са да се засилят на процесите по ангажиране на всички лечебни заведения в системата на трансплантационния процес и определянето на техните задачи. Друг търсен ефект са активните действия по въвеждане и практическо прилагане на програма за оценка и кондициониране на донори, реализиране на различни обучения на лекарите в лечебните заведения и пряко ангажиране на ръководствата на лечебните заведения в реализацията на потенциални донорски ситуации, се посочва още в мотивите на министъра.

Проектът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за едномесечно обществено обсъждане – до 27 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика