От днес във ваксинациите се включват и лични лекари

OFFNews 22 февруари 2021 в 09:44 983 0

От днес във ваксинациите срещу коронавирус се включват и лични лекари. Здравните власти увериха, че има достатъчно налични ваксини. Държавата ще плаща по 10 лв. на поставена ваксина.

Близо 4 300 са личните лекари, които могат да участват в имунизациите срещу коронавирус. През последния месец те трябваше да съберат данни от своите пациенти за желаещите, които искат да бъдат имунизирани. Вече е подписан и Националният рамков договор, свързан с организацията между личните лекари и Националната здравноосигурителна каса. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че вече е изчистен и въпросът за документацията, която личните лекари трябва да попълват:

"Така че да няма никаква разлика между нормалните ваксини, които правят по календар, и тези, които са във връзка с кампанията. Същата документация в същата информационна система, а тя вече автоматично прехвърля данните към ковид-системата и разплащането става в края на месеца за всеки, който е изпълнил съответния брой имунизации."

Вчера здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов разпореди на 28-те регионални инспекции в страната да се създаде необходимата организация имунизационните пунктове да ваксинират всички желаещи целодневно през почивните дни; в следобедните часове на работната седмица; при необходимост, денонощно, в лечебните заведения в областните градове.

Министерството на вътрешните работи ще оказва съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането и снабдяването с ваксини срещу COVID-19. За създадената организация, реда и начина на записване на желаещите да бъдат имунизирани лица, населението ще бъде уведомявано чрез регионалните медии.

Днес се очакват над 25 700 дози от препарата на "Пфайзер/Байонтех". През март страната трябва да получи още 500 000 дози, като сред тях ще има и от очакващата одобрение "Янсен"". България купува еднодозовата ваксина от Швеция, която е определена за координатор на процеса по разпределяне на количествата между държавите-членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови