От 24 октомври във Великобритания ще се влиза с антигенен тест

Облекчението е валидно за пътници, които пристигат от държави с ниска степен на риск

OFFNews 15 октомври 2021 в 16:15 1482 0

Снимка Pixabay

Напълно ваксинираните срещу ковид пътници, пристигащи във Англия от държави с ниска степен на риск, от 24 октомври вече няма да се налага да си правят скъпи тестове за коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на правителството.

Миналия месец британският кабинет опрости правилата за международни пътувания до страната, за да подпомогне туристическия бранш, който хвърля вината за бавните темпове на възстановяване на въздушния транспорт през лятото върху тестването и в сложните правила за пътуване.

Днес правителството съобщи, че от 24 октомври, когато започват междусрочните ваканции в голяма част от Великобритания, напълно ваксинираните пътници и повечето хора под 18 години, пристигащи от страни, които не са включени в червения списък, ще могат да си направят бърз антигенен тест през първия или преди втория ден от пристигането им в Обединеното кралство вместо лабораторен PCR.

"Отменянето на скъпото задължително PRC тестване ще подпомогне туристическия сектор и това е една голяма крачка напред към нормализирането на международните пътувания и окуражаването на хората спокойно да си правят резервации за празниците", заяви британският министър на транспорта Грант Шапс.

Правителството съобщи, че пътниците трябва да използват антигенни тестове, поръчани от частен доставчик от изброените в списък, който е достъпен на правителствения уебсайт, вместо безплатните тестове, предлагани сега по правителствената програма за тестване и проследяване. Пътниците трябва да изпратят снимка на своя тест и на справката си за резервация, за да удостоверят резултата.

Националната здравна служба ще предостави безплатен PCR тест на всеки, който е дал положителен резултат на антигенния тест, за да може той да бъде потвърден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови