Основната част от личните лекари у нас е на възраст между 51 и 80 години

Въпреки дигитализацията, документите, които пишем на хартия, са колкото преди, каза д-р Николай Брънзалов

OFFNews 14 юни 2024 в 10:36 707 0

Николай Брънзалов

Снимка БГНЕС

д-р Николай Брънзалов

Най-голям брой от общопрактикуващите лекари са на възраст от 51 до 80 години. Отдавна сигнализираме, че положението е критично, но липсват държавнически решения.

Това каза по БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ лекар.

Освен недостатъчно, личните лекари са и неравномерно разпределени обясни медикът и цитира данни, според които най-зле е в област Търговище, където джипитата са 51, в област Кърджали те са 69, във Видин - 80, а в двумилионна София са 864.

Под 40 години са едва 260 общопрактикуващи лекари. "Това не са процеси, които могат да се решат от днес за утре", подчерта д-р Брънзалов.

По думите му един общопрактикуващ лекар се грижи средно за около 1600 здравноосигурени, но вече има тенденция да станат 1700. 

По закон личните лекари нямат право да отказват да записват в практиката си. Това са административни глупости, които трябва много сериозно да бъдат разгледани, категоричен бе медикът.

Той каза още, че въпреки политическите декларации за дигитализация в здравеопазването общопрактикуващите лекари все още обработват същото количество хартиени документи както преди.

Според него излишна административна дейност е издаването на медицински бележки за лагери, зелени училища и други ваканционни форми. "Не знам чия глава го е родила това, но трябва сериозно да бъде разгледано", подчерта той.

Д-р Брънзалов смята, че няма нищо смущаващо в това, че голяма част от личните лекари са педиатри и обясни, че това е така, защото децата са много по-малко като част от населението.

През месец юни пациентите имат право да сменят личния си лекар, стига да намерят с кого.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите