Оранжевите плодове и зеленчуци са най-полезни за очите, твърдят учени

OFFNews 23 октомври 2023 в 10:47 633 0

плодове

Снимка Pixabay

Изследване на Американската академия по офталмология

Оранжевите плодове и зеленчуци, мазната морска риба, зелените листни зеленчуци и бобовите растения съдържат вещества, които предпазват зрението от увреждане, съобщават изследователи от Американската академия по офталмология в изданието на организацията, цитирани от БТА.

Някои хранителни вещества поддържат цялостното здраве на очите, а за други е доказано, че намаляват риска от очни заболявания.

Академията препоръчва храненето да включва зеленчуци и плодове с оранжев цвят. Те са богати на витамин А, който е от съществено значение за ретината и производството на сълзи. Сладките картофи са особено богати на витамина: сто грама съдържат над 200 процента от дневната доза витамин А. Други източници са морковите, пъпешът и кайсиите.

Специалистите напомнят, че антиоксидантите могат да предотвратят или забавят появата на свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта. Витамин С, който предпазва клетките от увреждане от реактивни кислородни видове, се съдържа в цитрусовите плодове, прасковите, червените чушки, доматите и ягодите.

Друг антиоксидант, витамин Е, се среща в авокадото, бадемите и слънчогледовите семки. Подобни свойства имат също лутеинът и зеаксантинът, на които са богати продукти като зелени листни зеленчуци, спанак, ряпа, броколи, грах, яйца.

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в морски риби като сьомга, риба тон, сардина и пъстърва, могат да намалят риска от свързани с възрастта заболявания и са полезни за функцията на сълзите, което е особено важно за хората със синдром на сухото око.

Ретината се нуждае и от мед и цинк, които се съдържат в бобовите растения. Стридите, постното червено месо, птичето месо и обогатените зърнени храни също са богати на цинк.

Най-добрият начин да се набавят тези полезни вещества е чрез храната, но страдащите от дегенерация на макулата могат да използват хранителни добавки след консултация с лекар.

Офталмолозите препоръчват хората да се грижат и за кръвоносните съдове, които снабдяват очите с кислород и хранителни вещества. Тяхното здраве е пряко свързано със здравето на сърцето и големите кръвоносни съдове, така че хранене с ниско съдържание на наситени мазнини и богато на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти е полезно за очите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!