Онколози: Липсват скринингови програми за ранно откриване на рак

OFFNews 29 март 2024 в 13:14 1231 0

Асен Дудов

Снимка PR Play

проф. Асен Дудов

Българските пациенти имат достъп до новите терапии за лечение на рак, но се диагностицират късно. Липсват скринингови програми за ранно откриване на онкологичните заболявания. 

Липсата на собствена инициатива сред населението за профилактични прегледи, насочени към изключване на онкологични заболявания, също е проблем отчитат специалистите.

Такива са констатациите на специалистите, споделени на Националната конференция по онкология под надслов "Нови лекарствени продукти, нови индикации и предварителна диагностика в медицинската онкология“. Събитието се организира от Българското онкологично научно дружество (БОНД).

По време на форума, който се провежда на 29 и 30 март, водещи български специалисти обсъждат най-новите методи за диагностика и лечение на онкологичните заболявания, като част от акцентите в програмата са насочени към иновациите в терапията на рака на млечната жлеза, рака на жлъчните пътища, увеалния меланом, рака на белия дроб, рака на стомаха, ендометриалния карцином, рака на уротела, холангиоцелуларния карцином, рака на дебелото черво, рака на простатата, щитовидния карцином и др.

Данни от последния доклад на IQVIA за глобалната употреба на лекарства сочат, че онкологията и имунологията са двете терапевтични области, в които се наблюдава най-голям растеж на употребата на лекарства.

Очакванията са, че през следващите пет години в световен мащаб ще се появят близо 100 нови терапии в областта на онкологията, като основният фокус ще бъде върху таргетните и имунологични терапии, както и персонализираното лечение на всеки отделен пациент – чрез изследване на биомаркерите за определяне на точното лечение.

В съвременния индустриален свят (Западна Европа и Северна Америка) първото място по заболеваемост и смъртност вече си разделят съдовите заболявания (сърдечни и мозъчни) и ракът. За съжаление България продължава да е сред страните с най-висока смъртност от онкологични заболявания, въпреки достъпа до най-съвременни терапии. Това показва, че пациентите все още се откриват в много напреднали стадии, при които и най-съвременните лекарства не могат да променят драстично тези резултати, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на БОНД, при откриването на събитието.

По данни на Globocan за 2022 г. новодиагностицираните случаи на рак в България наброяват 32 812, а починалите от рак през същата година са 18 794. Сред тях водещи по заболеваемост и смъртност са ракът на белия дроб, на дебелото черво, на гърдата, простатата, стомаха и панкреаса.

Експертите от IQVIA прогнозират, че до 2028 г. ще има сериозен напредък в областта на онкологията, като прирастът в разходите за лечение на раковите заболявания ще бъде стимулиран от факта, че пациентите се диагностицират все по-рано и лечението започва бързо след това. Причините за нарастването на разходите при онкологичното лечение са и големият брой пациенти, все по-оптималното тяхно покриване с лечение и продължителността му, която често пъти вече протича дори и с години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!