Омбудсманът настоя за спешна реформа в системата на ТЕЛК и НЕЛК

OFFNews 01 юни 2022 в 14:25 1852 0

проф. Диана Ковачева
проф. Диана Ковачева, омбудсман

За гарантиран достъп до здравеопазване и спешна реформа в системата на ТЕЛК и НЕЛК настоява омбудсманът Диана Ковачева в становище до министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, до министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков и до председателите на двете ресорни парламентарни комисии - Искрен Арабаджиев и д-р Стоян Тонев.

Причината за това становище е постъпилото в институцията на омбудсмана отворено писмо, в което хора с увреждания търсят съдействие за решаването на конкретни затруднения, свързани с осигуряване на лечението им, медицинската експертиза и произтичащите от нея социални права, социалното им подпомагане, асистентска грижа, включително изтеклите експертни решения след отмяната на извънредната епидемична обстановка, което ги остави без социална подкрепа.

В него те обръщат внимание, че лошите политики са основна причина за положението, в което се намират хората с увреждания и посочват, че са лишавани от животоспасяващи и поддържащи терапии.

Отвореното писмо е публикувано от г-жа Павлина Григорова на сайта за онлайн петиции и само за една седмица подписите в негова подкрепа вече наброяват над 1 250.

„Като основен проблем на хората с увреждания, за който се отбелязва, че нарушава тяхното достойнство, се посочва медицинската им експертиза от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). В тази връзка се обръща внимание, че процедурата по освидетелстване и преосвидетелстване е тромава и се допълва, че голяма част от явяващите се в продължение на месеци са лишени от всякакви доходи. Отправят се предложения за решаване на проблемите, в това число относно: осигуряване достъп до лечение на редица заболявания и търсене на алтернатива за лечение в други държави; НЗОК да преразгледа финансирането, като при обсъжданията бъде взето предвид мнението на хората с увреждания; осигуряване на достъп до нови методи на лечение; Осигуряване на облекчен достъп в условията на извънболничната помощ до скъпоструващи образни изследвания“, пише проф. Ковачева.

Тя подчертава, че хората с увреждания настояват да не бъдат лишавани от права при всяка промяна на Наредбата за медицинската експертиза; придобилите право на чужда помощ да не я губят до излизане на ново експертно решение и влизането му в сила, както и осигуряване на финансова подкрепа за този период; личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства; осигуряване на добро възнаграждение на лекарите работещи в ТЕЛК; за хора с вродени увреждания и придобити в детска възраст да няма изискване за осигурителен стаж като условие за отпускане на пенсия по инвалидност.

По повод достъпа до лечение, общественият защитник обръща внимание върху високите нива на доплащане от пациента в здравеопазването у нас, като необходимите за това суми често остават непосилни за хората с увреждания, заради ниските им доходи и липсата на адекватно социално подпомагане.

„Изискването за заплащане или доплащане поставя пациентите в риск и застрашава както правото им на достъп до здравеопазване, така и възстановяването на работоспособността им и възможностите за живот в добро здраве“, подчертава проф. Ковачева.

Друг проблем е необходимостта от предприемане на спешни мерки за осигуряване на своевременен и гарантиран достъп на хора до индивидуално лечение и иновации чрез осигуряване на облекчен достъп до съвременни терапии и лечение в чужбина, което също е важна предпоставка за гарантиране на правата на хората с увреждания.

Като особено важни Диана Ковачева откроява проблемите на хората с увреждания при медицинската експертиза и произтичащите от нея социални права.

„Забавянето на експертизата от ТЕЛК и НЕЛК и продължителната процедура по обжалване, лишава хората с увреждания до издаването на ново експертно решение и влизането му в сила от редица социални права, а голяма част остават за дълъг период с намалени или без никакви средства за издръжка и лечение, от които те своевременно се нуждаят“, подчертава общественият защитник.

Според омбудсмана проблем, водещ да нарушаване на граждански права, е и липсата на ясен ангажимент от специализираните състави на НЕЛК да се произнесат с решение по същество при повторно констатирано процесуално нарушение от страна на ТЕЛК.

„Това води до няколкократна отмяна на експертните решения и връщането им на ТЕЛК за ново освидетелстване на лицето с указание за отстраняване на допуснатите грешки и пропуски в решението. Поради отмяната пенсията за инвалидност на лицето се спира, което го оставя без доход за целия период до окончателното произнасяне на органите на медицинската експертиза“, допълва проф. Ковачева.

Тя обръща внимание и на проблемите, които произтичат от обвързването на правото на пенсия за инвалидност поради общо заболяване с изискването за наличие на осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизиране.

„Придобитият стаж след посочената в експертното решение дата на инвалидизиране не се взема предвид при определянето на правото за отпускане на пенсия за инвалидност, което за много граждани означава, че те на практика са лишени до края на живота си от този вид подкрепа“, подчертава омбудсманът. Затова препоръчва задълбочен анализ на проблема и преразглеждане на изискването за осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизиране, като условие за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване.

Диана Ковачева настоява да се обърне внимание и на асистентската подкрепа, която трябва да осигурява достатъчно помощ на нуждаещите се да водят достоен и независим живот. Според нея е важно въведените механизми да осигуряват адекватни възможности на членовете на семействата на хората с увреждания да упражняват професиите си и да се реализират на пазара на труда, в т.ч. и чрез провеждане на обучения и превръщане на асистентството в професия.

Омбудсманът напомня и за затрудненията на хора с увреждания да упражняват правата си след 1 април 2022 г., когато бе отменена извънредната епидемична обстановка. Настоява § 20, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да обхване и гражданите, на които експертните решения са изтекли в периода след 31 март 2022 г.

В тази връзка още преди Великден, проф. Ковачева представи на вниманието на председателя на Народното събрание и депутатите от социалната комисия конкретно законодателно предложение за удължаване срока на изтеклите ТЕЛК решения с три месеца след епидемичната обстановка, впоследствие припознато и внесено от народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !