Оксфорд тества ваксината на Астра Зенека при деца

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2021 в 14:05 1388 0

Оксфордският университет започва проучване за действието на ваксината, разработена съвместно с „Астра Зенека“, при деца от 6 до 17 години. 

Изследователите ще използват 300 доброволци, за да видят дали ваксината на „Астра Зенека“ срещу Covid-19 ще предизвика силна имунна реакция при децата. 

Опитите започват този месец в Университета в Оксфорд и негови клонове в Лондон, Саутхемптън и Бристол, уточнява БНР.  Ръководителят на проекта професор Андрю Полард заяви, че макар и повечето деца да не са податливи на коронавируса и да е малко вероятно те да имат проблеми при заразяване, е важно да се установи нивото на имунен отговор при тях, така че ваксината да бъде използвана безопасно и успешно при младите хора.

По-рано заместник главният медицински съветник на правителството професор Джонатан Ван-Там заяви, че са в ход няколко изпитания за разработване на безопасни и ефективни ваксини при децата. Според него е напълно възможно до края на годината Великобритания да разполага с лицензирани ваксини за деца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови