Около 100 милиона лева дефицит за тази година очаква НЗОК

OFFNews 12 септември 2015 в 16:39 2816 0

Около 100 милиона лева дефицит за тази година очаква НЗОК

98 милиона лева ще бъде дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в края на годината. Той може да бъде намален до 72 милиона, ако влязат в сила отстъпките на цените на лекарствата от фармацевтичните производители. Това стана ясно от думите на Григор Димитров - член на Надзорния съвет на НЗОК от работодателските организации, съобщи БНР.

Вторият източник, надяваме се да има преизпълнение по приходната част от здравноосигурителни вноски. Ако има такива приходи, ще способстват и за това. И третото нещо: ще се стараем до края на годината - надзорът - много сериозен контрол, да намалят или по-точно се ограничат надписванията. Това ще бъде представено на депутатите и на Министерски съвет. Оттук нататък ще има дискусия какво правим по-нататък, за да може да нулираме бюджета за следващата година, каза Димитров.

Според председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев най-добрият вариант е актуализация на бюджета на Здравната каса. В противен случай в края на годината Касата няма да може да извършва определени плащания:

За съжаление другият вариант означава прехвърляне на дефицита за следващата година и стартиране на следващата година със сериозен минус. Въпреки очакваните по-високи приходи, които са заложени в бюджета на Здравната каса за 2016-а, на практика тези по-високи приходи ще бъдат стопени от прехвърлянето на дефицит от тази година. Като прибавим към това и задълженията на Здравната каса, които са на стойност 146 милиона към 30-и юни, това означава, че към края на годината те ще бъдат и по-големи към западни здравноосигурителни фондове - прогнозата не е никак добра. Това е реалността, с която депутатите трябва да бъдат запознати, защото в крайна сметка те гласуват бюджетите на Здравната каса и отговорността за това дали парите ще стигнат или не, зависи най-вече от това, какво ще бъде заложено и гласувано като бюджет.

Дефицитът в бюджета на Здравната каса за тази година се очаква да бъде близо 127 милиона лева. Тази информация стана ясна по-рано от отчета за изпълнението му през първото полугодие, преди заседанието на Надзорния съвет на касата.

Управителят на Здравната каса Глинка Комитов настоява през следващите три години бюджетите да се правят на базата, зададена от Министерството на финансите, като се запазят съотношенията между различните видове плащания, но с леко повишение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови