Огнища на коклюш в 4 софийски училища

Ако кашлицата се задържа повече от седмица и не се поддава на лечение с антибиотици, направете изследване, съветва главният държавен здравен инспектор

OFFNews 02 април 2024 в 09:28 4987 0

Ангел Кунчев

Снимка БТА/Архив

доц. Ангел Кунчев

"Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи. В четири училища в София вече имаме нещо като епидемичен взрив, но не е голям. Най-големият е в 145 ОУ – 8 деца, другите са по шест, по три. Има засегнато едно частно училище. Това вероятно ще се появи и в страната.“

Това каза по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако една кашлица се задържа повече от седмица, 10 дни, две седмици и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, трябва да предприемат изследване за коклюш“, съветва доц., Кунчев.

Има повече болни с коклюш, напълно имунизирани също боледуват, според доц. Кунчев

У нас има 66 случая на коклюш, като повече са на деца, които се намират в период преди реимунизацията на 12 години. По думите му, когато заболяването влезе в училище или детска градина, мерките не са особено ефективни.

„Съгласно наредбата се издирват контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение. Изолира се случаят, за да не създава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват са или деца от близкото обкръжение, или от класа. Не е като грипа или морбилито, просто да минеш и да се заразиш. С това сравнително добро имунизационно покритие няма условия за чак такива драматични развития“, каза главният държавен здравен инспектор.

Проф. Христова: COVID протича леко, но коклюшът настъпва

Диагностиката на коклюш вече ще бъде безплатна и ще може да се прави не само в Центъра по заразни и паразитни болести, но и в РЗИ-София. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови