Обмислят ваучери от 50 лв. за ваксиниране, имунизирането може да е задължително за някои професии

OFFNews 09 юли 2021 в 09:10 4544 1

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. Тяхната стойност ще бъде 50 лева. 

Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по Нова тв. Той уточни, че предложението е на Националния борд по туризъм, но окончателно решение още не е взето. 

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, каза още д-р Кацаров. По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.

По думите му нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради Делта варианта. Здравният министър обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран. 

„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров. 

Той съобщи още, че е изпратена препоръка до МТСП работещите в социални заведения да се ваксинират. 

Около 900 000 души със завършен цикъл на ваксинация, това са около 10-12%, уточни Кацаров.

Бракувани партиди ваксини все още няма, каза министърът. Годността на първите големи количества изтича на 31 август. Страната ни е получила потвърждение от "Астра Зенека", че може да дари залежалите ваксини на други държави. По думите на Стойчо Кацаров те ще бъдат разпределени към Молдова, Босна и Херцеговина, Македония, Кралство Бутан. Той уточни става дума за около 300 000 дози.

Министърът коментира и информацията, че е бил изключен от Българския лекарски съюз:

"Никой не ме е изгонил, не членувам в БЛС от 10 години, защото не практикувам медицина и няма нужда да членувам. Аз съм завършил и право, но не членувам в адвокатска колегия, защото не работя като адвокат. Няма никаква драма."

Стойчо Кацаров опроверга и твърденията на свои опоненти, че е антиваксър:

"Смятам, че е абсурдно лекар да бъде антиваксър. Имало е резерви към начина на изпитване на ваксините в началото, но в момента са ваксинирани над 3 милиарда души. Няма лекарство, което да е изпитвано с толкова хора."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

1

Petio Petkov

09.07 2021 в 09:37

А не обмислят ли ваучери за изследване за антитела? Според национална мрежа лаборатории (д-р Калъчев) 43% ог българите са преболедували ковид - симптомно, с пср или без пср, безсимптомно. Можем да ги броим за ваксинирани и да не ги караме да се ваксинират, защото според епидемиолози и вирусолози тези хора са с имунитет. Някой да каже на министъра, че само във Великобритания има 259 000 българи, пожелали уседналост - ерго не подлежат на ваксиниране в Родината. В Турция са над 350 000. в Германия - 500 000. В САЩ, Италия, Гърция, Испания - по между 150 и 300 000. Десетки хиляди - в Канада, Нидерландия, Белгия... И да искаме, няма дак да ваксинираме хора извън страната. Да не плачем, че 1,8 милиона са много малко - всъщност са същият процент, колкото във Франция - близо 50%. Не сме никак зле.