Обявиха грипна епидемия и в Бургас

OFFNews 23 януари 2024 в 16:54 1089 0

Снимка ​​Пресцентър на Областна администрация Бургас

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания обяви грипна епидемия на територията на област Бургас, учениците продължават обучение в присъствена форма.

По-рано днес Плевен и Варна също обявиха грипни епидемии.

На свое заседание Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ към областния управител взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на Бургас считано от 25 януари до 31 януари (сряда) включително. 

Заболеваемостта сред учениците и училищния персонал се следи от 10.01.2024 г., като 13% е сред учениците и 5% сред училищния персонал.

На основание посочените данни и предвид становището на министъра на образованието и науката щабът реши, че няма предпоставка за обявяване на „грипна ваканция“ и учебният процес при ученици и студенти ще продължи в присъствена форма.

На база сентинелно наблюдение и ежедневно съобщаване на случаите на заболели от грип и ОРЗ през последната седмица се отчита рязко завишаване на заболяемостта в Бургас.

Щабът реши да не се прекратяват плановите операции, защото пациентите вече са изследвани и подготвени за интервенциите и отлагането им само би удължило страданията им, така се поставят в риск и те да се разболеят.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Бургас срещу разпространението на грип и ОРЗ, считано от 25.01.2024 до 31.01.2024 г. включително, както следва:

- Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета;
- Преустановяване на всички профилактични прегледи и имунизации;
- Лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения;
- Преустановяване на свижданията в лечебните заведения;
- Стриктно спазване на Наредба №3/08.05.2013г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции;
- Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

Следващото заседание на регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител ще се проведе на 30 януари. Тогава ще се вземе решение дали грипната епидемия да продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика