Обещаните от НЗОК пари нямало да стигнат дори за заплати в общинските болници

Според д-р Недечо Тотев лечебните заведения в малките общини не са готови за лекуване на пациенти с коронавирус

OFFNews 07 април 2020 в 11:18 1846 0

Снимка Архив

Обещаното финансиране с 85% от очакваните постъпления в болниците е недостатъчно дори да се покрият разходите за Фонд "Работна заплата". Това заяви председателята на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев по БНР в коментар за вчерашното споразумение между НЗОК и съсловните организации на лекарите и зъболерите.

По думите му в този тип лечебни заведения са необходими между 87% и 90% от бюджетите им. Според лекаря част от колегите му вече не получават изцяло възнагражденията си.

Той посочи още, че малките общински болници се нуждаят от средства, за да се подготвят за работа с пациенти с установен Covid-19, което означава „коренно различно превъоръжаване“ с предпазни средства и дезинфектанти, които завишават разходите.

Д-р Тотев подчерта, че множество малки общински лечебни заведения не разполагат със сграден фонд, който да отговаря на изискванията за инфекциозни отделения, а в много случаи липсват и реанимационни отделения. Друг сериозен проблем е липсата на квалифицирани специалисти, които могат компетентно да се отнесат към пациенти с Covid-19.

„Има апарати, има и легла, но липсва персонал“, каза д-р Тотев.

Според лекаря поемането на пациенти с вируса може да се отрази негативно и на капацитета на общинските болници да се лекуват безотказно третирани досега в тях болести като „банални пневмонии, бъбречни, кардиологични и ендокринологични случаи, различни от пневмонии белодробни заболявания и ред други заболявания“.

Във връзка с подаването на оставки от медици в болниците на Белоградчик и Гоце Делчев отбеляза:

„Всички колеги, с които работим, са хора в пенсионна и предпенсионна възраст – това са лекарите, които останаха по родните си места и продължават упорито да се борят с патологията на населението. Тези хора са в риск. И те, като си ударят чертата, могат да пресметнат, че не си струва да се поеме риск.“

Той подчерта, че все още няма отговори на исканията на Сдружението и има слабости в комуникацията по техните проблеми:

Общуването е предимно със заповеди, които се свеждат към нас за изпълнение и обратната връзка не знам дали стига до там, където сме я адресирали. Когато няма разговор очи в очи, няма спор с всичките му необходими атрибути – с излагане на доводи и доказване на тези – нещата не стават. И когато се гледа от позицията само на големия град – в случая на столицата – детайлите ни се губят.“

В заключение председателят на Сдружението на общинските болници призова отделни болници да се определят като третиращи пациенти с Covid-19 и към тях да се насочи приоритетно финансиране, а други да продължат да лекуват т. нар. „банална патология“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови