НЗОК спестила 15 млн. лева след въвеждането на пръстовия идентификатор

Болниците взели неправомерно 817 000 лева от януари до септември

OFFNews 21 ноември 2016 в 19:29 10257 2

Болниците са отчели с 15 млн. лева по-малко средства за хоспитализации за първите 15 дни на месеца в сравнение със същия период на миналата година. 

С това се похвали председателят на Надзорния съвет на Здравната каса и зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков.

По думите му все още не може да се прави категорично изводът, че въвеждането на пръстовия идентификатор е причината за това, но допълни, че системата безспорно е ефективна. 

Отчетът за работата на НЗОК след въвеждането на пръстовия идентификатор идва на фона на решението на Върховния административен съд да спре действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти след регистрация с пръстовия идентификатор. 

Лечебни заведения са получили неправомерно от НЗОК 817 хил. лева от януари до септември и сега ще ги връщат, посочи Шарков.

Инспектори от НЗОК направили проверки в 14 болници и са констатирали редица нарушения. 

Болниците са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др., обясни зам.-министърът. 

Той подчерта, че са открити и случаи, в които са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

21.11 2016 в 21:56

Чудесно. Айде сега ги дайте за онкоболните, че ми се повръща, като чуя какви бесни суми доплащат за читавите препарати, за иначе "безплатното" си лечение