НЗОК ще даде повече пари на болниците. Не за харчене, а за свършена работа

OFFNews 29 септември 2022 в 13:51 1012 0

проф. Петков Салчев

Снимка Архив/БТА

проф. Петков Салчев, управител на НЗОК

По 259 млн. лв. , вместо предвидените 180 млн. лв., ще получат лечебните заведения за дейността си през месеците септември, октомври и ноември. Това е решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което е било взето вчера, съобщи пред журналисти управителят на касата проф. Петко Салчев.

Категорично искам да подчертая, че това не са раздадени пари за харчене, а това са индикативни стойности и ние ще заплатим това, което бъде отчетено от лечебните заведения. Мантрата касата ни определи ниски лимити я няма, заяви проф. Салчев.

Във връзка с бюджета на НЗОК, проф. Салчев информира, че няма рискови пера по бюджета ѝ. Нямаме просрочени задължения към чужди фондове, каза проф. Салчев.

По думите му 6 млн. лв. от резерва на касата са били освободени по предложение на оперативното ръководство на НЗОК. Те ще се дадат на болниците за дейността им, извършена през септември, октомври и ноември.

Тъй като имаме неусвоени средства от първите месеци, тези милиони се добавят към това, което е налично в момента и се преразпределят за дейността на лечебните заведения, уточни проф. Салчев. Той информира, че до края на тази година за болнична помощ са били разпределени 774 209 730 лв.

Управителят на НЗОК съобщи още, че от 1 юли до 28 септември в специализирания софтуер на НЗОК са постъпили общо 14 342 заявления за отпускане на помощни средства и ремонтни дейности. 

С решение на парламента от 1 юли тази година отпускането на медицинските изделия и помощните средства се поема от НЗОК.

Проф. Салчев информира, че за отпускане само на помощни средства, без ремонтни дейности, са постъпили 10 872 бр. заявления, получили са одобрение - 10 355 бр., отказани са 517 бр. заявления. За извършване на ремонтна дейност са постъпили 3470 бр. заявления, получили са одобрение 3 406, отказани са 64 броя.

Той съобщи, че предстои с негова заповед другата седмица да се създаде работна група, която да прегледа списъка със спецификациите на помощните средства, тъй като има доста остарели.

По думите му това трябва да се случи в рамките на месец, месец и половина. Проф. Салчев информира, че продължават назначенията и конкурсите в НЗОК за осигуряване на кадрова обезпеченост на касата при отпускането на помощните средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews