НЗОК съгласна да разпредели икономиите си по методиката на БЛС

OFFNews 15 ноември 2022 в 16:33 699 0

Александър Златанов

Снимка Архив/БГНЕС

Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването

Надзорният съвет на НЗОК обсъди и прие с някои корекции методиката за разпределението на средствата от икономии. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Александър Златанов след заседание на надзорниците, цитиран от БТА.

Методиката беше изпратена на НЗОК преди дни от Българския лекарски съюз. Всички деветима представители на Надзорния съвет приеха методиката, нанесоха някои корекции и я изпращаме за становище на лекарския съюз, каза още Златанов. По думите на Златанов корекциите са свързани с предложените от лекарския съюз различни коефициенти за заплащане за извършени профилактични прегледи на деца и възрастни. Коефициентът за извършените профилактични прегледи ще бъде еднакъв, независимо от възрастта на пациентите, допълни Златанов.

Остатъчните средства в бюджета на НЗОК ще бъдат разпределени и за поставяне на ваксини, за прегледи на деца и бременни, за болници, поддържали интензивни структури за лечение на пациенти с ковид инфекция и др., добави той.

Надзорният съвет е очаквал днес на среща представителите на Българския лекарски съюз, с които е трябвало да се обсъдят преговорите за предстоящия Национален рамков договор 2023 – 2025 г, както и методиката, но от съсловната организация не се е явил никой, каза още Златанов.

Можем да преговаряме с лекарския съюз сега по текстовата част на рамковия договор и след приемането на новия бюджет, да се анексират към него новите цени и обеми дейност, обясни Златанов. По думите му е възможно рамковият договор да се сключи и извън тази календарна година, когато вече ще има ясен бюджет на НЗОК. И двата варианта са приемливи, но ако се подпише националният рамков договор с всички параметри, е по-справедливо, каза още Златанов.

Преди дни от БЛС обявиха, че няма да преговарят със сегашното ръководство на НЗОК по бъдещия рамков договор и поискаха оставката на управителя на Касата – проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет  - Александър Златанов. От съсловната организация обясниха искането на оставките заради „рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от парламента за здраве“, с „бламиране, имитиране и саботиране на преговорния процес“ и с „нежелание за решаване на проблемите в сектора“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови