НЗОК опроверга столичната колегия на БЛС, цитирали ''манипулативно'' д-р Мустаков

OFFNews 15 юли 2021 в 18:39 2618 0

Снимка Снимка БТА/Асен Тонев

Здравната каса излезе с позиция срещу столичната лекарска колегия, която поиска оставката на проф. д-р Петко Салчев – управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Конфликтът се разрази, след като БЛС излезе с позиция, озаглавена: „Никой не черпи българските лекари, докато спасяват човешки животи“, в която се иска оставката на Салчев.

От касата нарекоха твърдението манипулативно и подчертаха, че винаги са държали на взаимното уважение между договорните партньори.

Ето и пълният текст на позицията на НЗОК:

Цитираното в позицията изречение е извадено манипулативно от контекста на цялото изказване на Управителя на НЗОК и е в отговор на участие на д-р Тихомир Мустаков, член на столичната лекарска колегия, в публицистичното предаване на Нова телевизия „Пресечна точка“ на 13.07.2021 г. В него той заяви: „Ако някой е влизал в „Пирогов“, един милион лева трябва да им дадат само да се почерпят...Това че са изхарчени 1 млн. лева, според мен, е нищожна сума на фона на другите харчове, които са направени със или без нужда...“

Репликата на проф. Салчев в интервюто бе израз на възмущението му от изказването на колега - лекар за свои колеги, както и пренебрежителното отношение на същия лекар към дейността на НЗОК.

По отношение на средствата, в размер от 11 229 200 лв., изплатени от НЗОК на „Пирогов“, подчертаваме, че тези средства са предоставяни с цел поддържане на готовността на системата на лечебното заведение да поеме при нужда нови пациенти с Covid-19. Парите не са свързани с отчетена или предоставена медицинска дейност в полза на здравноосигурените лица.

Никъде в своето изказване пред Българското национално радио проф. Салчев не се е отнесъл пренебрежително или с неуважение към лекарите и към медицинските специалисти.

Националната здравноосигурителна каса винаги е държала на взаимното уважение между договорните партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови