Ново огнище на коронавирус, пламна дом за възрастни край Варна

OFFNews 31 юли 2020 в 12:31 2291 0

14 са заразените с коронавирус в дома за възрастни хора "Св. Георги" в курортен комплекс „Чайка" край Варна. 9 от обитателите на дома са изолирани в хосписа, под карантина са и петима души от персонала, съобщи БНТ.

По думите на областния управител Стоян Пасев притеснителното е, че възрастните хора имат поне още едно допълнително придружаващо заболяване.

Той каза още, че вирусът е внесен отвън, тъй като хората в старческия дом са в изолация от 16 април и от тогава не са излизали. Старческият дом е частен и се налага ръководството му да поеме грижата за заразените, тъй като държавата няма как да помогне на частна структура, обясни Пасев и допълни, че ако има симптоматика и някакви усложнения, хората ще бъдат настанени в болнични заведения.

По-късно днес се очакват резултатите от взетите проби на всички обитатели в новото огнище на заразата.

За последното денонощие броят на заразените с коронавирус в областта се е увеличил двойно. 46 са новите положителните проби срещу 21 за предходния ден. Заразените лица са от различни възрастови групи, основно от семейни огнища, медицински персонал и дифузно разпространение, уточни областният управител.

Заради ръста на заразени с COVID-19 се предприемат спешни мерки за увеличаване на капацитета на легловата база за настаняване на пациенти. До края на днешния ден се очаква да се разкрият нови легла в допълнителни отделения в четири болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови