Нова апаратура за образна диагностика в Александровска болница

OFFNews 03 октомври 2023 в 13:09 581 0

Александровска болница

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Александровска болница

Последно поколение 128-срезов компютър-томограф и дигитален графично-скопичен рентгенов апарат вече са на разположение на пациентите на Александровска болница, съобщиха от лечебното заведение.

Апаратурата е в Клиниката по образна диагностика, където Тивериополският епископ Тихон отслужи водосвет за здраве и благополучие. До края на годината в лечебното заведение ще бъдат пуснати в експлоатация още един рентгенов апарат от същия клас, както и единствена по рода си рентгенова система тип С-рамо за екстракорпорални литотрипсии към Клиника по урология.

Апаратите са на стойност близо пет милиона лева, които са осигурени от Министерството на здравеопазването, съгласно договор за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи на държавните лечебни заведения.

Това е изключителна придобивка за Александровска болница, която дава възможност за най-съвременно и бързо дигитализиране на образите. По думите му чрез диагностицирането с новата апаратура пациентите ще получават много бърза и вярна диагноза. По този начин лечебният процес и спешността ще бъде грижа, която се съвместява в рамките на няколко минути, допълни той, каза директорът на болницата проф. Атанас Йонков.

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов поздрави лекарите от името на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков и допълни, че в Министерството на здравеопазването са много горди с осигуряването на новата апаратура, чрез която се затваря цикълът в диагностиката на пациентите и показва, че "болницата е и ще бъде флагман на университетската медицина в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови