Никотинът блокира производството на естроген при жените

OFFNews 18 октомври 2022 в 09:14 1001 0

тютюнопушене

Снимка Unsplash

Учените изследват как ефекта от тютюнопушенето се отразява на репродуктивната система при жените

Дори относително малки дози никотин блокират производството на хормона естроген в мозъчните тъкани на жените, установиха молекулярни биолози. Това се отразява неблагоприятно както върху работата на нервната система, така и на половата, съобщиха от пресслужбата на Европейския колеж по невропсихофармакология (ECN), предаде БТА.

Има съществени различия в начина, по който тютюнопушенето въздейства върху поведението на мъжете и жените. Последните като цяло реагират по-зле на замесваща терапия, по-често пропушват отново и е по-вероятно да развият заболявания, свързани с тютюнопушенето. Разбирането как никотинът влияе върху хормоналната система ще ни помогне да разкрием причините за съществуването на тези различия, каза Ерика Комаско от университета на Упсала (Швеция), цитирана в прессъобщението.

За целите на изследването Комаско и колегите ѝ са наблюдавали как никотинът влияе върху нервната система на десет млади момичета, които са се съгласили да участват в експеримента. По време на тестовете учените са инжектирали активното вещество на цигарите в носовете на доброволците и са проследили как тази процедура се отразява върху мозъчната дейност и производството на различни хормони.

За да получат нужната информация, учените са инжектирали в кръвта на момичетата специални молекули, които се свързват с ензимите, произвеждащи хормони, и "осветяват" тези протеини с помощта на радиоактивни маркери. Това е позволило на учените да наблюдават как приемът на никотин влияе върху активността на дадените пептиди и свързаните с тях сигнални молекули.

Последвалите наблюдения са показали, че дори малки дози никотин значително намаляват концентрацията на ензима CYP19A1, отговорен за производството на молекулите на половия хормон естроген. Понижението се наблюдава предимно в дълбоките слоеве на мозъка и не засяга в такава степен други тъкани в телата на доброволците. Тези промени в производството на естроген са засегнали най-силно хипоталамуса, частта от мозъка, отговорна за анализа, подбора и предаването към кората на сигналите, получени от всички сетива.

Резултатите от тестовете са се оказали изненадващи за учените, тъй като в миналото изследователите не са открили връзката между тютюнопушенето и нарушенията в хормоналната система на жените. Биолозите се надяват, че по-нататъшни експерименти и наблюдения ще им помогнат да разберат как точно блокирането на производството на естроген в мозъка влияе върху поведението на жените и репродуктивната им система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови