Няма оплаквания у нас от партидата на Астра Зенека, спряна в Австрия заради починала жена

На маймуни ни направиха, възрастните и хората с хронични заболявания трябва да са с приоритет, не да ги изпреварва някой, записал се онзи ден в е-регистъра, заяви д-р Миндов

OFFNews 11 март 2021 в 08:57 3574 0

Няма съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми при поставянето на партидата ваксина от "Астра Зенека", която бе спряна като предпазна мярка в Австрия, докато се разследва смъртен случай на жена и заболяването на друг човек след ваксинация от партидата. 

Трябва да имам предвид, че и при конкурентните ваксини в началото имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултатите от проверката. Няма основания за тревога на този етап. 

Това заяви председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов по повод информацията, че България е сред страните получила ваксините от партида ABV5300. По думите му засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „Астра Зенека“, различни от обичайните -  болка на мястото на убождане и краткотрайна температура. 

На маймуни ни направиха, луди станахме. Колегите искат да се откажат и аз ги разбирам, заяви обаче д-р Миндов по повод липсата на ваксини за личните лекари в столицата. 

При недостиг на ваксини трябва да се спазва изготвеният ваксинационен план. Не може някой, който се е записал за имунизация през януари, да бъде изпреварен от някой, който онзи ден се е записал в електронния регистър, категоричен бе д-р Миндов. 

По думите му хората от четвърта фаза на ваксинационния план трябва да са с приоритет. Тя обхваща гражданите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. Лекарят дори предложи разпределението на дозите да е три към едно в полза на пациентите от ваксинационните фази. Миндов се оплака и от липсата на организация преди началото на ваксинирането на записалите се в електронните регистри, което започна тази сутрин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!