Няма яснота кога отново ще заработят зелените коридори

Правим си сметката без кръчмаря, заяви здравният министър по повод доставките на ваксини от AstraZeneca

OFFNews 26 февруари 2021 в 13:43 1412 0

Няма яснота кога отново ще заработят т. нар. „зелени коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус на желаещи пациенти, след като се оказа, че от AstraZeneca значително ограничават доставките си от препарата. Това призна пред журналисти във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря“, посочи той.

В крайна сметка, вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca, ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно точно кога. Ангелов определи действията на компанията като „корпоративни реакции“ и изрази опасение, че може да стане жертва на медийна кампания.

Министърът успокои, че „План Б“ има и той е свързан с допълнителни количества от 1 млн. дози от „Пфайзер“ и около половин милион от „Модерна“. Проф. Ангелов отново подчерта, че от всички типове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. граждани и че всеки с първа доза ще получи и втора.

При наличие на ваксини масовата ваксинация ще бъде възобновена веднага, увери той.

За "Спутник" V

По повод предложението на БСП да започнат преговори за доставки на руската ваксина срещу коронавирус здравният министър обясни, че страната ни е част от ЕС, ЕС на ниво ЕМА разглежда документацията.

Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози оттам“, отговори Ангелов. Припомняме, че от ЕК комисия официално опровергаха твърденията на руската страна, че е започнала процедура по одобряване на препарата от Европейската агенция по лекарствата.

Здравният министър коментира епидемиологичната ситуация в страната. По думите му в Кюстендил, Шумен и София вече се усеща натиск върху лечебните заведения, но при запазване на темпото на имунизиране „до месец-месец и
половина ще имаме пълен контрол върху епидемията“.

След въпрос дали ще има отново затягане на мерките, ако заболяемостта продължи да расте, той призова "хората вместо да чакат локдаун, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на големи групи“.

Във Варна министър Ангелов даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови