Неврохирургът от 'Пирогов' проф. Венелин Герганов получи световно признание за свой научен труд

OFFNews 26 януари 2020 в 16:30 10180 1

Пироговският неврохирург проф. Венелин Герганов получи най-високата оценка за свой научен труд. Съвсем скоро водещото неврохирургично списание в света ,,Neurosurgery”, което е официален орган на американския Congress of Neurological Surgeons, определи “Surgery of cerebellopontine lesions“ от проф. М. Самии и проф. В. Герганов като една от основните книги в областта на неврохирургията.

Всяка една област в науката и медицината има своите основни или “класически” ръководства, т.нар. “Библии”. В неврохирургията това са няколко, като “Youmans Neurological Surgery“, „Microneurosurgery“ на Yasargil, „Handbook of Neurosurgery“ на Greenberg и „Microanatomy“ на Rhoton. Книги, които са препоръчителни или дори задължителни за всеки неврохирург. Сред тези заглавия вече се нарежда и трудът на неврохирурга проф. Герганов “Surgery of cerebellopontine lesions“.

Книгата “Хирургия на лезиите на понтоцеребеларния ъгъл” разглежда оперативното лечение на заболяванията в една от най-комплексните зони на мозъка - понтоцеребеларния ъгъл.

Тя обобщава и анализира уникалния опит на легендарния неврохирург и един от създателите на модерната мозъчна хирургия проф. Маджид Самии, който е учител на проф. Герганов.

В нея са представени детайлно водещите съвременни принципи на лечение, както и последните новости в областта.
Според данни на издателя Springer Verlag - ръководството е една от най-продаваните книги в областта с над 27 000 продажби. За справка: в света към момента практикуват около 45 000 неврохирурзи.

В скорошна рецензия на новото издание на “Rhoton’s atlas of head, neck and brain“ на А. Rhoton в списанието ,,Neurosurgery” се посочва:

„Тази книга е незаменимо учебно и професионално ръководство за всички неврохирурзи и задължителна книга в библиотеката им.

Проф. Герганов е лекарят, който преди време извърши спешна операция на българка за отстраняване на менингиома, за която жената трябваше да чака 51 седмици в Англия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови