Неосигурени да имат здравни права? Чакайте лавина от нови неосигурени

OFFNews 15 май 2022 в 19:00 2785 1

Осигуряването на равни здравни права на осигурени и неосигурени е много лош и демотивиращ сигнал за обществото. Подобна стъпка ще има крайно негативен ефект върху здравното осигуряване като процес в България, предупреждават пациентските организации "Заедно с теб" и изразяват категоричното си несъгласие с лансираното преди дни предложение осигурените и неосигурените бременни да имат право на еднакъв брой прегледи и на лекарите се плаща еднакво. То бе направено по време на междуинституционална работна среща в Народното събрание.

Според пациентските организации тази първа стъпка за освобождаване от задължението за здравно осигуряване на бременните може да е причина за "лавинно нарастващи групи от граждани, които да бъдат освободени" от това задължение.

"Управляващите трябва да изпълнят задълженията си да контролират заплащането на здравните осигуровки от всички граждани, които подлежат по закон на това. Както и да се вземат адекватни мерки за тези в сивия сектор, които изчакват вечерите и посещават лекарите в спешните приемни отделения", посоват от "Заедно с теб".

За хората, които не могат да се осигуряват по финансови причини те съветват да се осигури механизъм за осигуряването им.

"Категорично изразяваме несъгласие с мотива на управляващите, че “държавата осигурява децата и няколко месеца в повече не са проблем”, защото това е неправилно и неморално. Децата не могат да работят и затова са осигурени от държавата. И в тази връзка задаваме въпрос кога държавата ще започне да осигурява държавните служители с пълния процент здравни осигуровки, защото в момента ги осигурява наполовина и останалите съвестни данъкоплатци поддържаме здравното осигурявяне на работещи хора?", пишат още от организациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови