Необходима е една последна стъпка, за да имаме детска болница

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2021 в 13:24 637 0

Необходимо е едно съгласувателно писмо от публичната власт, за да се даде ход на изграждането на Националната детска болница, която всички ние като родители и граждани искаме да бъде изградена.

Това съобщи Мая Пенчева, изпълнителен директор на Главболгарстрой по Bulgaria On Air. Компанията е част от обединението "Детско здраве", което спечели обществената поръчка на Министерството на здравеопазването през 2020 година.

„Направихме обследване, което показа, че най-подходящо е да изградим 20 метрова сграда на детската болница“, каза още Пенчева и припомни, че са представили два проекта за лечебното заведение.

„Усилията на специалистите ни са проектът да бъде реализиран възможно най-скоро, защото ако процедурата започне отначало, предвижданията съгласно нормативните процедури показват, че детска болница няма да има още десет години“, каза още Пенчева.

Според нея разговорът от концепция и функция за детската болница се е изместил. На въпрос как си обясняват последните действия на институциите, тя отговори, че вероятно се касае за нарушена комуникация.

„Апелираме институциите да комуникират помежду си, за да се даде зелена светлина за започване на изграждането на Националната многопрофилна детска болница“, каза още Мая Пенчева.

Тя припомни, че двата проекта за ниска сграда в обема на поръчката на МЗ се работи от октомври 2020 г. и те бяха представени публично в средата на юли. От момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на националната детска болница са предвидени 42 месеца, както предвиждаха и условията на обществената поръчка. Събарянето на сегашната недостроена сграда е включено в този срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови