Quantcast

Нелицензиран медицински център “лекувал” рак в София

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2016 в 08:29 4659 2

Нелицензиран медицински център “лекувал” рак в София

Снимка БГНЕС, архив

Години наред нелицензиран медицински център “лекувал” рак в столичния квартал “Дружба”. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов до депутат от Реформаторския блок, съобщава БГНЕС. Неотдавна Изпълнителна агенция “Медицински одит” е сезирала и районната прокуратура по случая.

Агенцията е извършила три проверки през 2011, 2012 и 2016 г. в Медицински център за интегративна медицина. В противоречие с издаденото удостоверение от Столичната регионална здравна инспекция за развиване на дейност, в центъра са извършвани дейности и лечение с противотуморни медикаменти на пациенти. Това е ставало в нарушение на медицински стандарт “Медицинска онкология”, категорични са от Здравното министерство.

“В центъра няма лекари със специалност “Медицинска онкология” или с две специалности – “Вътрешни работи” и “Онкология”, каквото е изискването на медицински стандарт “Медицинска онкология”, се посочва в отговора на здравния министър. Въпреки това в медицинския център е провеждано лечение на онкоболни пациенти, включващо интервенозно приложение на противотуморни медикаменти от лекар без необходимата специалност.

Друго констатирано нарушение е свързано с провеждането на лечение на пациенти с метод, като например "инсулин потенцирана терапия", който "не фигурира в приетите и задължителни за България "Национални медицински стандарти за системно лекарствено лечение, оценка на лечебен ефект и проследяване на злокачествени тумори при възрастни", а също така няма необходимите клинични проучвания, които да го определят като ефективен метод и с който не може да се гарантира качество на дейността".

Министър Петър Москов допълва, че от направените през години проверки, се установяват идентични нарушения на три медицински стандарта и на Закона за лечебните заведения. "За тези нарушения са предприети действия по реализиране на административно-наказателна отговорност чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения", пише още здравният министър.

В средата на месец април т.г. медицинският център в София е заличен от регистъра на СРЗИ, а към средата на месец юни т.нар. "Медицински център за интегративна медицина" не разполага с лиценз за извършване на дейност, става ясно още от отговора на министър Москов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25513

2

Izalina

05.07 2016 в 10:53

Вие нормални ли сте, че пет години не го разбрахте това?!
Вероятно сте го и финансирали, предвид цялата гюрлутия, която вдигате за парите, които давате за онкоболни!
Каква е съдбата на лекуваните? Щото на тяхно място ви пращам директно в Страсбург!

16374

1

Стринка Минка

05.07 2016 в 10:15

За търгуващите със смъртта, наказанието е само въже!