Нелегален износ на маски: Румънец се опита да измъкне от България 20 хил., спряха го на границата

OFFNews 11 март 2020 в 12:52 2760 0

Снимка pixabay

Посред вълната от грип и коронавирус румънец се опита да измъкне от България 20 хил. маски за еднократна употреба, недостиг на каквито вече има не само у нас.

42-годишният мъж бе хванат на граничния пункт "Дунав мост" при Русе, съобщава "Гранична полиция".

Автомобилът му пристигнал към 21:20 ч. на 10 март на пункта и при проверката граничарите открили 34 кашона с 20-хилядите маски. Конфискували ги, позовавайки се на решение на Министерския съвет за мерките срещу разпространението на коронавируса. С него износът на маски от България се забранява.

По документи маските са закупени за 11 600 долара от фирма със седалище в Габрово. Те трябвало да бъдат транспортирани до румънския град Галац.

При друг случай от 9 март граничари на ГКПП "Капитан Петко Войвода" предотвратиха изнасянето на 7500 маски, които са били без документи за произход. Лек автомобил "Нисан" с гръцка регистрация и управляван от гръцки гражданин бил спрян за проверка. В багажника му били открити предпазните средства. 

По време на правителствено заседание във вторник, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Министерството на здравеопазването ще изкупи всички маски, за да се раздадат на служителите и допълни, че не иска да се спира работата нито на земеделските, нито на социалните служби. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови