Нелечим щам на гонорея се разпространява по света, предупреди СЗО

Александра Маркарян 07 юли 2017 в 08:43 16076 2

Световната здравна организация предупреди за разпространението на напълно нелечими щамове на гонорея след диагностицирането на най-малко трима инфектирани - в Япония, Франция и Испания. Няма известен на лекарите антибиотик, който може да ги излекува.

Ситуацията е много сериозна, показват резултатите от изследването. Тези форми на полово предаваната болест са много високо устойчиви на лекарствата. Експертите на СЗО предупреждават, че е само въпрос на време, преди антибиотиците да станат безполезни и да не влияят на щамовете.

Гонореята е много "умна". Всеки път, когато представим нов вид антибиотик за лечението ѝ, бактерията развива устойчивост срещу него, коментира Теодора Уи, специалист по възпроизводство при хората в базираната в Женева агенция към ООН, цитирана от в. "Гардиън".

Оралният секс и отказът от използване на презервативи "помагат" за увеличаването на устойчивостта на щамовете към антибиотиците, допълва Би Би Си.

Според СЗО приблизително 78 милиона души годишно се разболяват от гонорея - болест, която засяга гениталиите, ректума (правото черво) и гърлото. Инфекцията, която в много случаи не проявява симптоми, може да доведе до възпаление на таза, извънматочна бременност и безплодие, както и увеличава риска от ХИВ.

Изследване по програмата на СЗО за мониторинг на устойчивостта на бактерията е установило, че от 2009 до 2014 г. тя е изградила резистентност към първото ниво на антибиотично лечение - към Ciprofloxacin, и е увеличила устойчивостта си към друг антибиотик - Azithromycin, както и към широкоспектърните Cephalosporins.

В повечето страни широкоспектърните антибиотици са единствените, които осигуряват ефективно лечение на гонорея. Въпреки това от 50 страни вече съобщават за устойчивост на бактерията и срещу тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

07.07 2017 в 12:38

"Трофейният трипер" не е измислен вчера. Общо взето от 70-те насам само събира "трофеи" - нови антибиотици срещу които е резистентен.

Ама не е виновен триперът. Категорията хора, която го разнася, по определение е най-добрата среда за развиване на резистентност.