Не са установени злоупотреби с парите за лечение на COVID пациенти, твърди шефът на НЗОК

Има достатъчно средства за домашно лечение на болните от коронавирус, увери проф. Петков Салчев

OFFNews 27 август 2021 в 09:43 729 0

Снимка Архив/БТА

Злоупотреба със средства на НЗОК в COVID кризата не е имало, ние заплащаме за извършена дейност. Това заяви по bTV проф. Петко Салчев, управител на здравния фонд.

Той обясни, че става дума за нарушение на алгоритмите за лечение на пациенти с коронавирус в определени лечебни заведения. Тези нарушения са санкционирани, а където има недоволни се обръщат към съда. Салчев съобщи, че освен в "Пирогов", такива нарушения са установени в Александровска болница, в 7-8 лечебни заведения в провинцията и в няколко частни. Водят се дела.

Шефът на Касата каза още, че трите клинични пътеки за COVID-19 са увеличени от 1200 на 1400 лв. Предложението е изпратено до Българския лекарски съюз за становище и при одобрение от тяхна страна ще бъде сключен анекс към Националния рамков договор, който ще отрази промяната. Има промяна и в параметрите на роботизираната хирургия, които се увеличават, тъй като тя все по-масово се използва в медицината. 

Салчев каза още, че за първичната медицинска помощ и извънболничната помощ са били заделени 10 млн. лв. Сумата е прогнозна, но според него ще покрие разходите за лечение на пациенти с коронавирус извън болниците. Отделени са и 25 млн. лв. за изследвания на болните, лекувани под наблюдение вкъщи. За да се задвижи процедурата, е необходим физически преглед при личен лекар или друг специалист от доболничната помощ.

Той отрече да има необходимост от клинична пътека за пост ковид усложнения, тъй като има достатъчно пътеки, по които би могло да се извършва последващо лечение.

По повод твърденията, че Надзорния съвет на НЗОК ще разпределя по свое усмотрение допълнителните 120 млн. лв. за COVID Салчев уточни, че тези пари са за здравноосигурителни плащания и не могат да се пренасочват. Касата е поискала 10 млн. лв. за административни разходи, които са основно за поддържане на е-системите, с които работи. Част от тези средства са предназначени за изплащане на лихви по забавени плащания.

Той прогнозира, че на второ четене на закона за актуализацията на бюджета споменатите 120 млн. ще бъдат разпределени по "пера" и така ще бъде удовлетворено искането на работещите в системата решението за разпределянето на тези средства да не е в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК.

Управителят на Касата отрече да има незаплатена дейност и увери, че плащанията към болниците и извънболничната помощ няма да бъдат спрени. Вчера е бил извършен поредният трансфер.

Заплащането на лечението на здравнонеосигурените не е задължение на НЗОК, а на здравното министерство, откъдето се прави трансфер на средства, поясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови