Наш учен адаптира термометър, който открива COVID-19 при заразени без симптоми

OFFNews 27 май 2020 в 09:11 6293 2

Снимка БНТ

Български учен адаптира "термометър за дишането", за да открива COVID-19 при заразени без симптоми. 

Прототипът на този термометър съществува от 20 години, но приспособяването му за установяването на коронавирусна инфекция е дело на екип под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от столичната клиника "Св. Иван Рилски"  и Инфекциозната болница в София.

Този термометър измерва температурата на издишания въздух. Тя е различна от тази на челото или подмишниците и отразява влиянието на дългия път на въздуха при излизането му от белите дробове, обясни проф. Тодор Попов по БНТ. Той действа в съчетание със смартфон, а данните се предават в определен сайт, където резултатите се обобщават.

Коронавирусът има специален афинитет към тъканите, свързани с белия дроб и дихателните пътища. Той тръгва от гърлото и продължава към трахея, бронхи и всички структури на белия дроб. Когато се появи начално възпаление, лигавицата набъбва, възпалява се и става по-топла. Същото нещо се случва в белия дроб. Когато започне инфекция, това възпаление, тази температура се подава на въздуха, който минава през дихателните пътища, уточнява професорът. 

С финия термометър може да се хване възпалението, като се измери температурата на издишания въздух, преди да са се позитивирали другите останали тестове - PCR, кръвни тестове, стана ясно от думите на експерта. 

Температурата тръгва нагоре преди да се появят клиничните симптоми - при грипа е от 24 до 48 часа. Предполага се, че това се случва и при ковид-инфекцията.

В момента екипът проучва дали температурата се повишава при пациенти, контактни на болни от коронавирус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

28.05 2020 в 07:40

Ти си специалист по термометрия, или по ранна финна диагностика?
Тогава бъди любезен да обсъдиш идеята. А не собствената си логорея.

8074

1

JustSoYouKnow

27.05 2020 в 10:45

Тук по това, което виждам се казва, че нали може да има други болести, които водят до възпаление на дробовете,...
Второ може би става въпрос за ранна диагностика на потенциални симптоматични случаи на covid, защото нали възпалените дробове сигурно са симптом и човек би си ги усетил?
Така че да направим корекция на заглавието?
"Наш учен адаптира термометър, който открива COVID-19 при заразени без симптоми"
"Наш учен адаптира термометър, който може да бъде ползван за ранно откриване на симптоми, които са характерни за COVID-19 и други заболявания".
Ама това второто може би не е нито новина нито сензация, нито някой ще си загуби времето да го чете.