НАП спря измама за милиони с медицински изделия

OFFNews 22 декември 2011 в 19:18 1744 0

Снимка БГНЕС

Измама за милиони при търговията с медицински изделия и консумативи спряха НАП и "Криминална полиция".

Те разкриха, че софийска фирма е работила поне от пет години "на черно", като през този период е укрила 15 милиона лева оборот. Върху нито един лев от него не са били декларирани и платени данъци. 

Иззети са над 8000 документа, доказващи "черното счетоводство". Фирмата е продавала на физически лица медицински изделия, необходими при неврохирургията и ортопедията, без да издава касови бележки и фактури. От там плащали и на лекари "под масата", за да осигуряват клиенти. Естествено без никакъв финансов документ на 136 лекари са платени общо 8 милиона лева комисионни заради това, че същите са препращали пациенти да купуват от фирмата.

Простата сметка показва, че на лекар средно се падат между 50 и 60 000 лева за споменатия период само за това, че е "насочвал" хората към "правилната" фирма. Лекарите също не са отчитали по никакъв начин пред държавата получените пари.

Това е първата такава акция на данъчните и полицията. Във фирмата е наложена ревизия. Укриването на данъци в особено големи размери, каквото в случая е констатирано, е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. То се наказва с до 8 години лишаване от свобода.

Ще сезираме прокуратурата по случая веднага, след като обобщим данните, обяви зам.-директорът на НАП Тошко Тошков. Приходната агенция призова хора, които са купували медицински изделия, без срещу това да са получили касова бележка или фактура, да сигнализира на телефон: 0700 18 700.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови