Наногъби ще поглъщат коронавируса в човешкия организъм

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2020 в 13:20 1990 0

Микроскопични гъби може да се използват, за да поглъщат коронавируса, проникнал в човешкия организъм, съобщи Ройтерс.

Учени от университета на Калифорния - Сан Диего са разработили наногъби, хиляди пъти по-дребни от диаметъра на човешки косъм, за които се надяват да привличат и неутрализират новия коронавирус.

Наногъбите са покрити с мембрани от белодробни или имунни клетки, каза съавторът на изследването Лянфан Чжан от университета в Сан Диего. Тези клетъчни мембрани притежават същите протеинови рецептори на повърхността, които коронавирусът използва, за да проникне в човешките клетки.

При лабораторни експерименти наногъбите успешно действат като примамка, за да привлекат и дезактивират коронавируса, съобщават Чжан и екипът му в статия в сп. "Нано летърс".

"По принцип наногъбите могат да действат навсякъде в организма", казва Чжан. "Ако пряко въведем наногъби в белия дроб, те ще останат основно там. Но ако ги инжектираме в кръвта, те ще циркулират в кръвообращението и ще преминават през всички органи", пояснява той.

Наногъбите, които са биоразградими, са създадени да защитават здравите клетки, независимо от това какъв вирус ги атакува, подчертава изследователят. На теория те могат да се използват за неутрализиране на мутации и нови разновидности на вируса, казва Чжан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови