Наказват медици в Сливен заради отказана линейка

Янка Петкова 22 февруари 2024 в 19:05 2979 1

Иванка Динева

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Иванка Динева

Служители от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Сливен ще бъдат наказани заради случая, в който жена почина в такси след отказ да ѝ бъде изпратена линейка.

Това съобщи на заседание на Комисията по здравеопазването в парламента директорът на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) Иванка Динева.

Случаят е от 2 февруари, когато служителят, приел сигнала, поставил условие да говори с болната, но тя била глухоняма.

Триажът не е направен правилно и не е направен от лице, което има право да го прави. Тъй като пациентката не е можела да говори още от детската си възраст, нейн близък се е обадил с искане за линейка. Близкият на пациентката е съобщил на диспечера, че жената не може да говори, но диспечерът два пъти е настоял да чуе болната и самата тя да каже къде я боли. Близкият на пациентката е обяснил, че жената не може да диша, но диспечерът е продължавал да настоява да разбере къде я боли. Разговорът е продължил няколко секунди, като накрая диспечерът е питал дали за първи път му се обаждат за тази пациентка. След като близкият потвърждава, че се обажда за първи път, диспечерът е казал да докарат пациентката до болницата, след което е затворил телефона, разказа Динева.

По думите ѝ в този център за спешна помощ няма поблем с недостиг на персонала, а възнагражданията им били по-високи от тези на проверяващите служители на ИАМН.

Проверката беше извършена, след като на 12 февруари агенцията се семосезира. Предстои резултатите от нея да бъдат представени на министъра на здравеопазването.

Окръжната прокуратура в Сливен започна разследване по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!