Нагласи: 74% от участниците в анкета биха си поставили адаптирана ваксина

OFFNews 30 ноември 2022 в 17:23 877 0

анкета

Снимка Министерство на здравеопазването

Анкета на здравното министерство показва нагласите за поставяне на бустерна доза адаптирана ваксина

74% от анкетираните, или 446 души, биха си поставили адаптирана бустерна ваксина срещу COVID-19 при първа възможност. Това показват резултатите от анкета на тема „Ще си поставите ли адаптирана бустерна ваксина срещу COVID-19?“, достъпна на сайта Плюс мен в периода от 7 септември 2022 г. до 25 ноември 2022 г.

Анкетата, в която са гласували 602 души, е част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

4% от гласувалите отбелязват, че предпочитат да изчакат, защото очакват в близко бъдеще да има по-голям избор на адаптирани ваксини. Същият е и процентът на хората, които предпочитат да отложат ваксинацията си за зимния период, както и на тези, които са преболедували скоро и поради тази причина засега не възнамеряват да се ваксинират.

3% от всички отговорили отбелязват, че ще изчакат, тъй като наскоро имат поставен първи бустер или завършваща първичната им ваксинация доза. 2% са на мнение, че адаптирана ваксина трябва да си поставят хората с висок риск от тежко боледуване и летален изход. 52-ма от анкетираните посочват, че са противници на ваксинацията срещу COVID-19.

Новата анкета, публикувана на сайта, поставя въпроса „Според Вас трябва ли децата да се ваксинират срещу COVID-19?“. Гласуващите могат да посочат един от следните отговори: категорично „да“ – всички деца, за които ваксинацията е позволена (навършилите 6 м.); само децата със заболявания, при които рискът от тежко боледуване е значително по-висок; само деца над 5 г.; само деца над 12 г.; колебая се; категорично „не“.

От здравното министерство припомнят, че за първична ваксинация в страната се прилагат оригиналните иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN.

Като бустерни дози се прилагат единствено адаптираните иРНК ваксини: - Comirnaty Original/Omicron BA.1; - Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; - Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите и на сайта Плюс мен - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !