Над 8500 души умират всяка година у нас заради мръсния въздух

СЗО представи новите глобални насоки за качество на въздуха

OFFNews 25 февруари 2022 в 15:42 1007 0

Снимка Getty Images

В България всяка година замърсяването на въздуха предизвиква над 8 500 преждевременни смъртни случая. Това заяви Регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Хенри П. Клуге при представянето на новите Глобални насоки за качество на въздуха на организацията.

Замърсяването на въздуха е най-важният рисков фактор на околната среда за нашето здраве. Социалната значимост на заболяванията, които причинява, е сериозна и се увеличава, каза той.

Насоките на СЗО осигуряват ясни доказателства за щетите, които замърсяването на въздуха нанася върху човешкото здраве, дори и при по-ниски концентрации, отколкото се смяташе досега. В тях са дадени препоръки за стойности на 6 показателя за замърсяване на въздуха, за които са натрупани най-много данни за вредното въздействие върху хората – фини прахови частици (ФПЧ), озон (O₃), азотен диоксид (NO₂), серен диоксид (SO₂) и въглероден монооксид (CO).

В документа се изтъкват добрите практики за контрол на определени видове прахови частици, за които липсват достатъчно количествени доказателства за определяне на допустими прагове. Препоръчват се временни целеви стойности, за да се улесни поетапното подобряване на качеството на въздуха и постепенното осигуряване на ползи за здравето на населението, с ясното съзнание, че това ще представлява предизвикателство за страните.

Новите насоки на СЗО бяха представени по време на съвещание на тема  „Укрепване на здравето чрез подобряване качеството на въздуха и действия в областта на климата“. Събитието е организирано от Европейския център за околна среда и здраве на СЗО, Офиса на СЗО в България и Националния център по обществено здраве и анализи.

Замърсяването на въздуха представлява една от най-големите екологични заплахи за човешкото здраве, наред с изменението на климата. СЗО изчислява, че всяка година около 7 милиона души умират преждевременно заради последиците от замърсяването на въздуха, като над 500 000 от тези смъртни случаи са регистрирани в Европейския регион на СЗО. Чрез съгласувани действия за по-добро качество на въздуха ще се намали смъртността и социалната
цена на заболяванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови