Над 500 души с висок риск от диабет тип 2 се изследваха в кампания

При 60% от всички прегледани са установени предиабетни и диабетни нива на гликиран хемоглобин

OFFNews 15 декември 2023 в 10:09 576 0

диабет

Снимка Pixabay

Кампания „Не чакай диабета! Изследвай се днес!“

Над 500 пациенти с висок риск от диабет тип 2 преминаха през безплатните изследвания на гликиран хемоглобин в кампанията „Не чакай диабета! Изследвай се днес!“ на Института за здравно образование.

Партньори в кампанията са Центърът за превенция на диабета на УМБАЛ „Александровска“ и още 11 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна и Бургас. Целта е ранна диагностика и предотвратяване на заболяването чрез информиране и промяна в начина на живот.

На горещия телефон на кампанията и през специалната платформа за записване са регистрирани над 5000 запитвания. Всички участници в изследванията са хора с два или повече рискови фактора. По-голямата част от изследваните са жени – близо 70%. При 60% от всички бяха установени предиабетни и диабетни нива на гликиран хемоглобин.

При 60-64% от изследваните е установена хипертония или наднормено тегло. Най-младият участник в скрининга е на 18 г., а най-възрастният – на 94 г.

„Открояваше се очевидният интерес, който хората имаха към своето здраве“, споделиха ендокринолозите, които провеждаха скрининга. Те са категорични, че ранното откриване на предиабетни и диабетни състояния може да предотврати много труднолечими усложнения, което е добре не само за отделния пациент, а и за цялата здравна система.

Кампанията се оказа не само метод да се погрижим за себе си, но и за близките си - родители записваха децата си, децата записваха родителите си. Жените водеха мъжете си, а мъжете - жените си. Имахме и млада пациентка, веднага приета по спешност в клиниката по Ендокринология с новооткрит захарен диабет тип 2, тежко декомпенсиран. Ако не беше тази кампания, най-вероятно нейното заболяване щеше дълго да остане недиагностицирано, което би довело до трайни и необратими усложнения, сподели д-р Наталия Конова, координатор на кампанията в УМБАЛ „Александровска“.

В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с правилно хранене и начин на живот, без да се стига до медикаменти или инжекции с инсулин. Затова е важно хората в риск да бъдат изследвани и консултирани преди диабетът да влезе в живота им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика