Над 3500 души са потърсили помощ в ''Пирогов'' в празничните дни

OFFNews 28 декември 2023 в 18:08 2765 0

Пирогов

Снимка УМБАЛСМ

УМБАЛСМ Пирогов

Над 3500 души са потърсили помощ в Спешното отделение на "Пирогов" в празничните почивни дни около Коледа. 1/3 от тях са били деца и младежи до 18 години. Сред най-натоварените звена са били спешните кабинети и клиники по травматология, по кардиология и вътрешни болести с множество случаи на тежки инфаркти, тежки белодробни емболии, сърдечна недостатъчност, съобщиха от лечебното заведение.

В клиниката по нервни болести е имало тежки случаи на пациенти, при които са се наложили емболизации. Натоварено е било още в реанимациите, отделенията по педиатрия, по детска коремна хирургия. 

"За периода на празничните дни Отделението по педиатрия е сериозно натоварено. Имаме над 700 деца преминали през преглед, като са ни търсили не само от София, но и от цялата страна. Най-чести са случаите на бронхити, бронхиолити и пневмонии. Това е два пъти повече от обичайните работни дни", заяви началникът педиатрията в „Пиродгов“ доц. Ирен Цочева.

На над 500 от потърсилите медицинска помощ им се е наложило да посрещнат празниците в болницата.

250 000 пациенти са посетили "Пирогов" през 2023 г. 53 000 пациенти са останали за лечение. Това е с 10 000 повече лекувани пациенти спрямо същия период за предходната година.

През 2023 г. най-много пациенти са се обръщали за съвременна медицинска помощ към травматологиите, хирургия, неврохирургия, УНГ, педиатрия, детска травматология, кардиология и вътрешни болести, неврология, урология, реанимация.

В Клиниките по изгаряне и по детската травматология са спасени и излекувани едни от най-тежките пациенти от България и чужбина. В Детската хирургия е  извършена уникална операция. В Клиниката по детска хирургия е доставен изключително модерен апарат блаогдарение на "Българската Коледа".

Тази година бяха отбелязани и 70 години от създаването на болницата.

От УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" посочват, че лечебното заведение ще завърши календарната година с печалба. Увеличението на тази печалба за месец ноември спрямо месец октомври 2023 . е с почти четвърт милион лева.

Изпълнителният директор д-р Валентин Димитров и цялото ръководство поднасят адмирации към всички служители, които се раздават и работят самоотвержено и по пироговски в името на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!