Quantcast

Над 2900 болнични легла за заразени с коронавирус са осигурени в общинските болници

От НСОРБ предупреждават за недостиг на специалисти и апаратура

OFFNews Последна промяна на 06 април 2020 в 15:11 924 0

2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, информират от Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ).

Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти, е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група – пенсионери.

В сериозен риск са болниците в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския персонал е подал оставка.

Не достигат специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната. Не навсякъде в пълен обем могат да бъдат покрити изискванията, според медицинския стандарт "Инфекциозни болести", информират общините.

НСОРБ се обърна с писмо към министъра на здравеопазването и ръководителя на Националния координационен щаб, в което се изразява надежда, че съответната част от ресурса, пренасочен от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ към Министерството на здравеопазването за подобряване на капацитета на здравната система и за стимулиране на медицинския персонал, ще достигне и до общинските болници.

Средствата за ремонт, реконструкция, обзавеждане и оборудване на медицинските заведения засега се осигуряват от общинските бюджети, за сметка на други дейности, и от дарения. НСОРБ изготви интерактивна карта на общинските болници с актуални данни за откритите дарителски сметки. Картата е достъпна на сайта namrb.org, информацията в нея се актуализира системно. С линк към интерактивната карта можете да приканите граждани и фирми да се включат в кампанията за подкрепа на общинските болници.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !