Над 2 млрд. долара ще осигури правителството на САЩ за фармакомпаниите, които тестват и разработват ваксини

OFFNews 31 юли 2020 в 16:30 1357 0

Правителството на Съединените щати подписа споразумение в петък с фармацевтичните компании Sanofi и GlaxoSmithKline за осигуряване на до 2,1 милиарда долара за тестване и производство на разработваната от тях ваксини срещу COVID-19.

Повече от половината от средствата ще бъдат използвани за подпомагане на по-нататъшното разработване на проектоваксината, а с останалата част ще се финансира разрастване на производството и доставката на първоначални 100 милиона дози от ваксината, заявиха фармацевтичните компании.

"От началото на пандемията Sanofi използва своите дълбоки научни познания и ресурси, за да помогне за справяне с тази криза, като си сътрудничи с Министерството на здравеопазването на САЩ, за да отключи бърз път към разработване на пандемична ваксина и производство в големи мащаби. С нашият партньор GlaxoSmithKline, очакваме нашето проучване във "Фази 1/2" за рекомбинантния помощен подход да започне през септември", заяви в прессъобщение изпълнителният вицепрезидент на на Sanofi - Томас Триумф.

По-рано тази седмица компаниите Sanofi S.A. и GlaxoSmithKline обявиха, че са постигнали споразумение и с правителството на Обединеното кралство за доставка на до 60 милиона дози на разработваната от тях коронавирусна ваксина.

Фармацевтичните фирми Pfizer Inc. и BioNTech постигнаха споразумение с Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония за доставка на 120 милиона дози на техния кандидат за ваксина срещу коронавирус, съобщиха от двете компаниите в петък.

Доставките на проектоваксина се планират за първата част на 2021 г., ако тя се окаже безопасна и ефективна при провежданите изпитвания и след необходимите регулаторни проверки. BioNTech и Pfizer заявиха, че възнамеряват да произведат до 100 милиона дози до края на настоящата година и 1,3 милиарда дози до края на 2021 година.

"За нас е голяма чест да работим с японското правителство и да използваме нашите научни и производствени ресурси за общата ни цел да предоставим милиони дози потенциална ваксина срещуCOVID-19 на японския народ възможно най-бързо", каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови