МЗ влива белодробната болница ''Св.София'' в УМБАЛ ''Св. Иван Рилски''

OFFNews 04 юли 2022 в 17:57 1015 0

Снимка rilski.com

Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова взе решение за преобразуване чрез вливане на Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София" в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски", съобщиха от пресцентъра на министерството.

С преобразуването на двете лечебни заведения УМБАЛ „Св. Иван Рилски" ще поеме дейността на МБАЛББ „Св. София". Предвид значимостта и медицинската целесъобразност на осъществявания диагностично-лечебен процес в структурите на МБАЛББ „Св. София" - те ще бъдат съхранени в пълен обем и ще бъдат поети от приемащото дружество – УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Оперативното управление ще се осъществява от изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

С тези действия се цели осигуряване на качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите, както и да се постигне в най-пълна степен защита на държавния интерес и в двете лечебни заведения. Вливането няма да засегне наличните медицински структури и персонал, а ще способства за разширяването на дейностите и по-доброто им менажиране, посочват от здравното министерство.

Преобразуването на двете болници е в отговор на водената политика по оптимизиране на лечебните заведения за болнична помощ на територията на София и търсенето на баланс и ефективно използване на наличните финансови ресурси, което следва да осигури подобряване на предлаганите здравни услуги, достъпно, равнопоставено, качествено и всеобхватно здравеопазване на гражданите, пишат още от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови