МЗ: У нас не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2021 в 15:15 1552 0

В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, гласи съобщение от Министерство на здравеопазването.

Поставят се единствено ваксини, чийто срок на годност е в съответствие с разрешението им за употреба, посочват от здравното ведомство, по повод твърдения, че препаратите вече са негодни.

На 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) беше одобрен нов срок на годност за COMIRNATY (ваксината на Пфайзер/ Бионтех) при условия на съхранение при свръхниска температура.

Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C).

Опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при ‑90°C до ‑60°C.

На всички флакони със срок на годност след март 2022 вече ще бъде отразен новият 9‑месечен срок на годност. За всички ваксини, на които срокът на годност е изтекъл към момента, е извършено бракуване и предстои унищожаване в съответствие с Наредба № 4 от 16 май 2018 г. за условията и реда за унищожаването на лекарствените продукти (загл.. изм. - ДВ, бр. 111 ОТ 2020 Г.) издадена от министъра на здравеопазването, обн. ДВ. бр.43 от 25 май 2018г., изм. ДВ. бр.111 от 31 декември 2020г.

Опровержението от здравното министерство беше направено след като в социалните мрежи беше разпространено видео на жена, която отказва да се имунизира, след като разбира, че срокът на годност на една от ваксините е удължен.

Удълженият срок на годност на РНК ваксината потвърди и бившият министър Костадин Ангелов, който в пост във фейсбук посочи, че този факт е вписан и в кратката характеристика на продукта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови