МЗ: Центърът по наркомании е само временно в "Младост"

OFFNews 01 октомври 2019 в 16:17 5588 1

Снимка Архив

Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в столичната УМБАЛ „Св. Анна“ (бившата Окръжна болница) е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата, съобщиха от здравното министерство. 

Изявлението е следствие от протестите на жители на столичния кв. "Младост", които са против откриването на център за наркозависими в близост до детски градини и училища. Те смятат, че е недопустимо да се предприемат подобни действия без съгласието на живеещите в близост.

Министерството на здравеопазването уверява, че е осигурило жива охрана и 24-часово видеонаблюдение на центъра. По същата причина от днес, 1 октомври, се затваря входът на УМБАЛ „Св. Анна“ откъм бл. 18 в "Младост".

Министерството е получило уверения от 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че полицейското наблюдение в района ще бъде засилено.

От здравното министерство припомнят, че на територията на София от десетки години функционират общо 10 метадонови програми, които не създават напрежение за обществото. Програмата на територията на Окръжна болница е с работно време до 14 часа, т. е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от двадесет пациенти.

От министерството подчертават, че пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание. Това са хора със семейства, деца и с постоянна работа, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ.

Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала.

Метадонът е лекарство, притъпяващо абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин. Приема се през устата по схема, както всеки един медикамент. Разликата е, че при пациентите, решили сами да лекуват своята зависимост чрез включване в метадоновата програма, необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция, обясняват от МЗ.

Данните на министерството показват, че за периода от съществуването на метадоновите програми в България досега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

03.10 2019 в 23:18

Бе вие министерство ли сте, или лукова глава? За какво изобщо се занимавате с истериите на пенюарите и булонките?