МЗ повтори: На хората с антитела няма да се издават зелени сертификати

OFFNews 26 октомври 2021 в 16:54 7522 2

Положителните резултати от изследване за антитела не се считат за достатъчни за издаването на сертификат за преболедуване, решиха от здравното министерство.

От ведомството обосновават решението си с резуртатите от доклад на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC), според който положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция.

През май Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията публикува нови насоки във връзка с тестовете за антитела.

В тях се посочва, че:

- Откриването и количественото определяне на антителата не могат да се използват като пряк показател за защитен имунитет.

- Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други.

- До момента не е известно какви нива на антителата могат да ни защитят срещу повторна инфекция.

- От друга страна, лица, които са преболедували, могат да не дадат положителен резултат при серологични изследвания (за продължителен период).

- Освен това не всички антитела, индуцирани от инфекция със SARS-CoV-2, неутрализират ефективно вируса.

- При повечето налични изследвания за антитела не може да се прецени дали откритите антитела предоставят ефективна защита.

- С изследванията за антитела не може да се определи моментът на заразяването.

Същото се посочва в Доклад на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС), с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19. В тази връзка ЕК приема регламент за издаването на зелен сертификат, в който се посочва, че положителните резултати от изследване за антитела не са достатъчни за издаването на зелен сертификат. Съгласно правото на ЕС, регламентите се приемат пряко в страните членки и това означава, че и в България не могат да се издават зелени сертификати на база наличието на антитела, или установен коронавирус с антигенен тест.

От понеделник с нова заповед на МЗ, зелен сертификат за  преболедуване, установено с антигенен тест, се издава, но той важи само на територията на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

YordanG

27.10 2021 в 12:17

Самотници спамят всяка статия...намерете си жени бре!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика