МЗ: Кислородът за болниците е гарантиран

OFFNews 01 ноември 2021 в 15:39 768 0

Доставките на кислород за болниците у нас ще бъдат гарантирани. Това стана ясно след среща между производителите на медицински кислород и представители на здравното министерство.

Ще се работи координирано между министерството, болниците и производителите, а кислород ще се насочва там, където има най-голяма нужда. Засега износът няма да бъде спрян, но ще се ограничи.

Ще спрат доставките на кислород за бизнеса, обяви производителят Марин Димитров.

"Производството ще се координира съвместно с министерството и ще планираме доставките седмица за седмица за болниците, така че да няма опасност някоя болница да остане без кислород. Засега има наличен кислород и смятам, че тези мерки ще решат проблема и няма да има липса на кислород. Това ще бъде за сметка на доставки към бизнеса".

За проблем с доставките на кислород алармираха големите болници в столицата, които изнасят основната тежест в лечението на тежко болни пациенти. По-рано от "Пирогов" съобщиха, че консумацията на кислород в лечебното заведение е 9 тона на денонощие.

За по-високи цени на ценния газ предупредиха и други столични болници, според които цената на доставките е скочила рязко по време на четвъртата вълна.

От здравното министерство увериха, че необходимите количества за пациентите с коронавирус ще бъдат осигурени. В случай че се появи недостиг ще бъде спрян износът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови