МЗ: До края на годината метадоновата програма ще бъде преместена от 'Младост'

OFFNews 12 ноември 2019 в 16:16 2274 1

Снимка Архив

До края на тази година метадоновата програма ще бъде преместена от "Младост", това заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова пред БТВ, в отговор на продължаващото недоволство на местните жители.

Йорданова обясни, че няма връзка между предстоящия ремонт на сградата и преместването на метадоновата програма. Тя опроверга твърденията, че местенето се бави нарочно. Живеещите в района настояват това да стане веднага.

Заместник-министърката допълни, че освен пациентите, от преместването са засегнати и специалистите, които работят с тях – психиатри, психолози и социални работници. 

"Нека не приравняваме нашите пациенти с криминалния контингент. Тук става въпрос за доброволно, не за принудително лечение. Тези пациенти категорично не са опасни", допълни Йорданова.

Тя уточни, че в сградата на УМБАЛ "Св. Анна" не се помещава Националният център по наркомании. Той е слят с Националния център по обществено здраве и анализи и се намира на „Акад. Гешов”.

Йорданова припомни, че хората, които са създавали проблеми в район „Възраждане”, където се намираше центърът преди това, не са техни пациенти. По думите ѝ в 80 процента от случаите включените в метадоновата програма имат работа, семейство и деца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови